Verenigde Staten

John Kerry

Wie komt er na John Kerry?

Daar staat ie dan. John Kerry. Sinds de begin jaren zeventig al bezig met het milieu en het klimaat. Hij ontmoette zijn vrouw in Rio, in 1992 op de conferentie Duurzame Ontwikkeling. Als minister van Buitenlandse Zaken voor de Verenigde Staten stak hij op deze klimaattop een ijzersterke speech af over zijn legacy.

Klimaatupdate: Maandag 14 november

In Marrakesh is de UNFCCC begonnen aan haar tweede week van de klimaattop. Dat is de week waarin de onderhandelingen op politiek niveau starten en ik ben weer van de partij. En het valt niet te ontkennen: Donald Trump hangt als een donkere schaduw over de onderhandelingen heen.

Na Trump: Dit is het moment om nog knopen door te hakken

Na Trump: Dit het moment om nog knopen door te hakken, kan Europa het initiatief nemen?

Ook op de klimaattop in Marrakesh was de verkiezing van Trump een schok. Maar langzaam begint bij de onderhandelaars het moment van ongeloof weg te ebben: Een aantal begint zich te realiseren dat deze klimaattop het laatste moment is om met het onderhandelingsteam van Obama zaken te doen. Het proces dat normaal zo stroperig gaat, zou daardoor juist kunnen versnellen. Als de politieke wil er tenminste is. Maar er zullen ook delegaties zijn die op de rem trappen. Waarom moeten landen afspraken maken als de grootste economie niets gaat doen?

De schaduw van Trump overheerst in Marrakesh

Ook klimaattop kijkt naar Trump

Maandag ging COP22 in Marrakesh van start. Twee weken lang onderhandelen diplomaten en politici over de uitwerking van de details van het Parijsakkoord. Eerste punt op de agenda: het vaststellen van een tijdschema waarbinnen die onderhandelingen moeten zijn afgerond. Veel vordering gaat er echter niet gemaakt worden deze eerste twee dagen. Ook in in Marrakesh zijn alle ogen gericht op de strijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump.

Abonneren op RSS - Verenigde Staten