Nieuws

Klimaattop Marrakesh trekt zich niks aan van Trump

Klimaattop Marrakesh trekt zich niks aan van Trump

"Klimaatactie staat definitief op de mondiale agenda, maar de uitvoering van de deal in Parijs moet versnellen." Dat concludeert GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout na de afsluiting van de klimaattop vrijdagnacht in Marrakesh. Eickhout woonde namens het Europees Parlement de top bij en stelt vast dat de steun voor het ingezette beleid weliswaar onveranderd positief is, maar dat concrete actie steeds urgenter wordt.

Analyse: Geld, het laatste heikele punt in Marrakesh

Een COP zou geen COP zijn zonder onenigheid over geld. Nu we de laatste dag van onderhandelen ingaan, blijkt ook tijdens de COP22 dit weer het punt te zijn waarbij alles uiteindelijk valt of staat. Als er geen overeenstemming wordt bereikt over geld voor klimaatadaptatie, dan zou er weleens geen afsluitend COP-besluit kunnen komen.

Op zoek naar lichtpuntjes

Op zoek naar lichtpuntjes

De klimaattop nadert haar einde. Twee weken lang sprak de wereld over de verdere invulling van het akkoord van Parijs. Het blijkt uiteindelijk flink zoeken naar lichtpuntjes, want de verwachtingen die er tot de verkiezingen van Trump waren, zijn flink getemperd. Toch mogen we niet ontevreden zijn. Ondanks Trump, of misschien wel dankzij Trump, is de wereld eensgezind over de aanpak van klimaatverandering. We moeten door, het moet sneller, het moet ambitieuzer. Maar op papier klinken die woorden nog niet voldoende door.

Analyse: Kortetermijndenken? Vergeet het maar.

Ban Ki-Moon spreekt de klimaattop toe

Vaak verwijt men politici dat ze geen langetermijnvisie hebben. Met klimaat is echter precies het omgekeerde aan de hand. Allemaal (een zekere president-elect daargelaten) zijn ze het erover eens dat de razend ambitieuze doelstellingen van het Parijsakkoord gehaald moet worden. Maar als het dan aankomt op het zetten van concrete stappen op korte termijn, geven ze niet thuis. In Marrakesh wordt dat weer eens pijnlijk duidelijk.

John Kerry

Wie komt er na John Kerry?

Daar staat ie dan. John Kerry. Sinds de begin jaren zeventig al bezig met het milieu en het klimaat. Hij ontmoette zijn vrouw in Rio, in 1992 op de conferentie Duurzame Ontwikkeling. Als minister van Buitenlandse Zaken voor de Verenigde Staten stak hij op deze klimaattop een ijzersterke speech af over zijn legacy.

Klimaatupdate: Dinsdag 15 november

Dag 2 zit erop. De gebruikelijke dinsdag van een klimaattop. Er gebeurt heel veel en toch weer niks. Iedereen zat in spanning te wachten op een anouncement van Trump, maar die kwam niet. De stress zit er behoorlijk in, blijkt. Ondertussen zou je hopen dat Europa het leiderschap dat zij verloren had aan Obama en China snel zou terugpakken. Maar helaas, ook Europa durft nog geen grote stappen te zetten.

Analyse: 2018 wordt volgende mijlpaal

2018

Zoals het er nu naar uitziet wordt 2018 een belangrijk klimaatjaar. De EU begint zich echter te realiseren dat er dat jaar weleens veel druk kan ontstaan om hard bevochten Europese compromissen open te breken. En er zijn maar weinig EU-landen die daar zin in hebben. Vandaar dat de EU het uiteindelijke 'afrekenmoment' zo vaag mogelijk probeert te houden. Een kwalijke zaak. Internationale ambitie wordt in de ijskast gezet om interne discussies uit de weg te gaan.

Klimaatupdate: Maandag 14 november

In Marrakesh is de UNFCCC begonnen aan haar tweede week van de klimaattop. Dat is de week waarin de onderhandelingen op politiek niveau starten en ik ben weer van de partij. En het valt niet te ontkennen: Donald Trump hangt als een donkere schaduw over de onderhandelingen heen.

Na Trump: Dit is het moment om nog knopen door te hakken

Na Trump: Dit het moment om nog knopen door te hakken, kan Europa het initiatief nemen?

Ook op de klimaattop in Marrakesh was de verkiezing van Trump een schok. Maar langzaam begint bij de onderhandelaars het moment van ongeloof weg te ebben: Een aantal begint zich te realiseren dat deze klimaattop het laatste moment is om met het onderhandelingsteam van Obama zaken te doen. Het proces dat normaal zo stroperig gaat, zou daardoor juist kunnen versnellen. Als de politieke wil er tenminste is. Maar er zullen ook delegaties zijn die op de rem trappen. Waarom moeten landen afspraken maken als de grootste economie niets gaat doen?

De schaduw van Trump overheerst in Marrakesh

Ook klimaattop kijkt naar Trump

Maandag ging COP22 in Marrakesh van start. Twee weken lang onderhandelen diplomaten en politici over de uitwerking van de details van het Parijsakkoord. Eerste punt op de agenda: het vaststellen van een tijdschema waarbinnen die onderhandelingen moeten zijn afgerond. Veel vordering gaat er echter niet gemaakt worden deze eerste twee dagen. Ook in in Marrakesh zijn alle ogen gericht op de strijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump.

Pagina's